Διατροφογενετική

ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ GENOSOPHY®

Τα διατροφογενετικό τεστ GENOSOPHY® αποσκοπεί στη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και τρόπου ζωής και στην αποτελεσματικότερη παρέμβαση σε μεταβολικά νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. 

Το προϊόν αρχικά βασίστηκε σε επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά αλλά σήμερα βασίζεται και σε ειδικούς ανατροφοδοτούμενους αλγόριθμους πρόβλεψης που έχει αναπτύξει η εταιρεία Εμβιοδιαγνωστική σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογίας-Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιατί υπερτερεί το Genosophy;
Το τεστ Genosophy είναι μακράν ο πιο ολοκληρωμένος έλεγχος γονιδίων, καθώς υπερτερεί σε σχέση με τα αντίστοιχα της αγοράς χάρη στο ότι:
 • Βασίζεται σε μεγάλο αριθμό πολυμορφισμών, όπου βάση των συνδυασμών τους βγαίνουν συγκεκριμένα σκορ και στην συνέχεια προκύπτουν (με βάση την βιβλιογραφία) συγκεκριμένες οδηγίες για την διατροφή του συγκεκριμένου ανθρώπου.
 • Παρέχει γενετική συμβουλευτική και καθοδήγηση από ειδικά εκπαιδευμένους επιστήμονες υγείας (συνάντηση 30-45 λεπτών, μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων).
 • Έχει επιστημονική σύμβουλο την κ. Γκούσκου Καλλιόπη για την οποία μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.
Τι βλέπουμε μέσα από το τεστ;
To test αυτό μας βοηθά να δούμε τι προδιάθεση έχει ο οργανισμός μας και να αποφασίσουμε:
 • τι ποσοστό λίπους, πρωτεΐνης, υδατάνθρακα είναι καλύτερο να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
 • ποιες είναι οι ανάγκες μας σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φυλλικό, βιταμίνες, χολίνη, ασβέστιο) και φυτικές ίνες και το αν χρειάζεται να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής.
 • αν και πόσο καφέ, αλάτι, και αλκοόλ μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.
 • την ένταξη ειδικών τροφίμων στο διαιτολόγιο μας που, βάσει ερευνών, έχει προκύψει ότι βελτιώνουν την υγεία μας με το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ και ταιριάζουν καλυτέρα στις γευστικές μας προτιμήσεις.
Επιπλέον, παρέχει πληροφορίες για:
 • τη γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή μας
 • το αν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους μετά από δίαιτα απώλειας και πώς μπορούν να μειωθούν.
 • τη γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλουτένη και στη λακτόζη.
 • την ιδανική ώρα κατανάλωσης της τροφής μέσα στην ημέρα (χρονοδιατροφή)
 • τη γενετική προδιάθεση για συναισθηματική πρόσληψη τροφής και πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Πως γίνεται το τεστ;

H λήψη του δείγματος γίνεται με τη βοήθεια του στυλεού που βρίσκεται μέσα στο κιτ.

Το στόμα του πελάτη-ασθενή θα πρέπει να είναι καθαρό για τουλάχιστον μία ώρα. Το υπό εξέταση άτομο να μη έχει γευματίσει, πιεί, καπνίσει , μασήσει τσίχλα η χρησιμοποιήσει οδοντόκρεμα  πριν τη δειγματοληψία. Ακόμα, θα πρέπει να μην φοράει κραγιόν και να έχει καταπιεί το εκκρινόμενο σάλιο.

Τα κύτταρα μαζεύονται από το εσωτερικό του μάγουλου με τρίψιμο που διαρκεί τουλάχιστον 3-4 λεπτά. Ιδανικά ο γιατρός χρονομετρεί και ο πελάτης συλλέγει μόνος του τα κύτταρα από το εσωτερικό του στόματος. Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλεχθούν όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο).

Βήμα 1
Σημειώστε στους ειδικούς σωλήνες συλλογής το όνομα του υπό εξέταση ατόμου και την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Βήμα 2
Ανοίξτε το πλαστικό κάλυμμα και αφαιρέστε προσεκτικά την αποστειρωμένο στυλεό συλλογής κυττάρων.

Βήμα 3
Κρατώντας το πλαστικό χερούλι, τοποθετήστε την ειδική κεφαλή μεταξύ των ούλων και του εσωτερικού τοιχώματος του μάγουλου αφού προηγουμένως έχετε καταπιεί την περίσσεια σάλιου και τρίψτε την στο εσωτερικό τοίχωμα του μάγουλου προς κάθε κατεύθυνση για 3-4 λεπτά, (όπως όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας).

Βήμα 4
Τοποθετήστε το στυλεό ξανά στη θέση του κλείνοντας προσεκτικά το πλαστικό κάλυμμα.

Βήμα 5

Τοποθετήστε το σωλήνα συλλογής που περιέχει το βιολογικό υλικό προς ανάλυση, στον ειδικό φάκελο απάντησης μαζί με το συμπληρωμένο έντυπο στοιχείων (ενημερωτικό – συγκατάθεση).

Βήμα 6
Επικοινωνήστε με την Εμβιοδιαγνωστική γνωστοποιώντας τους τον κωδικό αποστολής που έχετε από την εταιρεία ταχυμεταφοράς. Η Εμβιοδιαγνωστική με αυτό το τρόπο θα μπορέσει να παραλάβει τον ειδικό φάκελο και να προχωρήσει προς έλεγχο.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ημερομηνία λήψης του δείγματος δεν πρέπει να απέχει από την ημερομηνία παραλαβής του δείγματος από την εταιρεία πάνω από δύο 24 ώρα. Αν τυχόν το δείγμα αποσταλεί καθυστερημένα δεν γίνεται αποδεκτό και ο πελάτης επιβαρύνεται τα έξοδα αποστολής του δεύτερου δείγματος.

Ταυτόχρονα ο επιστήμονας υγείας παραλαμβάνει για τον πελάτη του ένα μοναδικό κωδικό για να μπορεί αργότερα, όταν παραλάβει τα αποτελέσματα του ασθενή του, να τα ταυτοποιήσει (διασφάλιση προσωπικών δεδομένων).
 
Απαιτούνται τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες για την παραλαβή των αποτελεσμάτων δεδομένου ότι η μελέτη είναι επιδημιολογική και κατά συνέπεια χρειάζεται η συλλογή σχετικά μεγάλου αριθμού δειγμάτων.

Επιλογή κατάλληλου πακέτου

Μπορούμε ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξουμε να ελέγξουμε περισσότερους πολυμορφισμούς για πιο ειδικές καταστάσεις.

Διευκρινιστικά σχόλια:

Α) Το πακέτο Basic δεν συνδυάζεται με τα υπόλοιπα & δεν υπάρχει συμβουλευτική
Β) Μπορούν να συνδυαστούν όλα τα πακέτα μαζί, ρωτήστε μας για την προσφορά Gold
Γ)) Ελέγχονται συνολικά 140 πολυμορφισμοί
Δ) Πίσω από κάθε αποτέλεσμα υπάρχει σχετική δημοσιευμένη βιβλιογραφία

Γίνεται έλεγχος γενετικών τροποποιήσεων που δίνουν στον επιστήμονα υγείας γενικές πληροφορίες και δεν προσφέρουν δυνατότητες για εξατομικευμένες παρεμβάσεις σε διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα:

α) πιθανές ελλείψεις του ατόμου σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία (σίδηρο ψευδάργυρο σελήνιο φυλλικό βιταμίνες χολίνη ασβέστιο)
β) αποκρίσεις σε συμπληρώματα διατροφής βάσει γονοτύπου (για περισσότερες πληροφορίες (Nutr Rev. 2021 Oct 11;79(11):1225-1235 )
γ) ευαισθησία στο αλάτι, μεταβολισμός καφέ & αλκοόλ και αν έχουν ευεργετική ή όχι δράση στον οργανισμό. Ελέγχεται ακόμα, αν υπάρχει γενετική βάση για εξάρτηση από το αλκοόλ
δ) την ένταξη ειδικών τροφίμων στο διαιτολόγιο του που βάσει ερευνών έχει προκύψει ότι βελτιώνουν την υγεία ατόμων με το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ και ταιριάζουν καλυτέρα στις γευστικές τους προτιμήσεις (αντίληψη πικρής γεύσης και γονίδια αγάπης προς τα γλυκά)
ε) αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλουτένη και στη λακτόζη
στ) έλεγχος κιρκαδιανών ρυθμών (θέσεις που συσχετίζονται με τη λειτουργιά του βιολογικού ρολογιού και προτεινόμενες παρεμβάσεις)

Επιπλέον ελέγχονται:
1) πολυμορφισμός FTO (σχετίζεται με παχυσαρκία)
2) πολυμορφισμός TCF7L2 (σχετίζεται με διαβήτη τύπου II)
3)βασικός πολυμορφισμός που σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο παχέος εντέρου
4) έλεγχος MTHFR και CETP

Κατόπιν ευρήματος στα παραπάνω, γίνεται ισχυρή σύσταση για έλεγχος και άλλου πακέτου, πιο εξειδικευμένου

 

Περιλαμβάνει το πακέτο Basic και επιπλέον ελέγχει:
α) Γενετικό σκορ κινδύνου για το αν υπάρχει γενετική βάση που σχετίζεται με την παχυσαρκία
β) Κατανομή μακροθρεπτικών και φυτικών ινών για καλύτερη διαχείριση βάρους με ποσοστά
γ) Πρόβλεψη κατανομής λίπους στο σώμα
δ) Σκορ επαναπρόσληψης βάρους &πόσο γρήγορα γίνεται
ε) Γενετικό σκορ συναισθηματικής πρόσληψης τροφής και διατροφικών διαταραχών, σκορ ενσυναίσθησης και πως επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες, διαχείριση στρες και κατάθλιψης
στ) Αν ο καφές και το αλκοόλ βοηθούν στην απώλεια βάρους

Πιο λεπτομερώς ελέγχεται:
1) Απόκριση σε συμπληρώματα για καλύτερη ρύθμιση σωματικού βάρους
2) Πρόταση για συγκεκριμένες ώρες πρόσληψης τροφής, βάσει κιρκαδιανών ρυθμών για καλύτερη ρύθμιση σωματικού βάρους

Το πακέτο διαβήτη περιέχει το πακέτο no 1 και επιπρόσθετα ελέγχει:

α) Γενετικό σκορ κινδύνου για προδιάθεση προδιαβήτη και διαβήτη
β) Τροποποίηση κατανομής μακροθρεπτικών και συμπληρωμάτων διατροφής για καλύτερη διαχείριση και βελτίωση γλυκαιμικών δεικτών
γ) Απόκριση φυτικών ινών για βελτιστοποίηση δεικτών

Πιο λεπτομερώς ελέγχεται:
1) Απόκριση σε συμπληρώματα για καλύτερη ρύθμιση σωματικού βάρους και γλυκαιμιών
2) Ευαισθησία σε σάκχαρα γάλακτος & γλυκά

Το πακέτο δυσλιπιδαιμιών περιέχει το πακέτο No 2 και επιπρόσθετα ελέγχει:

α)Γενετικό σκορ κινδύνου για εμφάνιση δυσλιπιδαιμιών (χοληστερίνη & γλυκερίδια)
β)Πολυμορφισμοί για θρομβώσεις
γ) Πολυμορφισμοί για εμφάνιση υπέρτασης

Επιπλέον, πιο λεπτομερώς ελέγχεται:
1) Απόκριση σε συμπληρώματα για καλύτερη ρύθμιση δυσλιπιδαιμιών

α) Γενετικά σκορ αυξημένων επιδόσεων σε αθλήματα δύναμης ή αντοχής. Έλεγχος γενετικών τροποποιήσεων που έχουν συσχετιστεί με την επιλογή κατάλληλου αθλήματος/προπόνησης
β) Ανιχνεύουμε γενετικές τροποποιήσεις που συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού στους τένοντες (π.χ. ρήξη αχίλλειου τένοντα) και  τα οστά (κατάγματα – προδιάθεση για οστεοπόρωση) αλλά και την γενετική δυνατότητα αποκατάστασής τους (αποτρέπονται οι επίπονοι τραυματισμοί στη διάρκεια των αθλημάτων με κατάλληλη προπόνηση και πρόληψη)
γ) Ελέγχουμε γονίδια που έχουν συσχετιστεί με τη δυνατότητα λήψης συμπληρωμάτων διατροφής
ε) Ανιχνεύουμε γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με την ψυχολογική κατάσταση (πιθανόν ο αθλητής να χρειάζεται μεγαλύτερη ψυχολογική στήριξη για να πετύχει τους στόχους του)

Επιπλέον:
1) Αν το πακέτο έρχεται συμπληρωματικά με κάποιο πακέτο προδιάθεσης διατροφοεξαρτώμενης ασθένειας, δίνεται σύσταση για συγκεκριμένο είδος άθλησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της νόσου
2) Αν το άτομο φέρει πολυμορφισμούς που συναντώνται συχνότερα σε πρωταθλητές (συγκεκριμένα εφαρμόζουμε το γενετικού τεστ Unique among unique με στόχο την ταυτοποίηση γενετικών τροποποιήσεων που καθορίζουν την προδιάθεση για αυξημένες επιδόσεις)

Μέσα από αυτό το πακέτο εξετάζεται:

α) Γενετικό σκορ για διατήρηση της μυϊκής μάζας (lean mass) και της οστικής πυκνότητας, όσο το άτομο μεγαλώνει και εξατομικευμένη παρέμβαση για τη διατήρησή τους
β) Προδιάθεση για γήρανση του δέρματος, γενετικό σκορ για εμφάνιση ρυτίδων, πανάδων και φακίδων και πρόταση για το πώς αντιμετωπίζονται
γ) Γενετική προδιάθεση για φλεγμονές στο έντερο και λιπώδες ήπαρ
δ) Έλεγχος απολιπροπρωτεϊνών για γνωσιακή εξασθένιση

Με βάση το γενετικό προφίλ παρέχονται πληροφορίες για γονίδια που συσχετίζονται με μακροζωία και μακρύτερα τελομερή (που αποτελούν δείκτη νεότητας).

Μέσα από αυτό το πακέτο ένας γονέας μπορεί να πάρει απαντήσεις σχετικά με:

α) Έλεγχος γενετικού σκορ κινδύνου που σχετίζεται με παχυσαρκία και εξατομικευμένες προτάσεις παρέμβασης
β) Ελέγχουμε γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη
γ) Ελέγχουμε γονίδια που έχουν συσχετιστεί με τη ψυχολογική κατάσταση του παιδιού
δ) Βοηθάμε τον προπονητή στην επιλογή κατάλληλου αθλήματος για το παιδί και κατάλληλης προπόνησης βασιζόμενοι σε συσχετίσεις καλύτερων επιδόσεων σε άτομα που έχουν αντίστοιχο γενετικό προφίλ (στόχος μας είναι μεγιστοποίηση των επιδόσεων και η διατήρηση της καλύτερης δυνατής φυσικής κατάστασης) & ανιχνεύουμε γενετικές τροποποιήσεις που συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού στους τένοντες και στα οστά αλλά και γενετικές τροποποιήσεις που προδιαθέτουν στην ταχύτερη υποκατάσταση τραυματισμών (στόχος μας είναι να αποτρέπουν οι επίπονοι τραυματισμοί στη διάρκεια των αθλημάτων με κατάλληλη προπόνηση και πρόληψη)

Σημείωση: Το παιδικό πακέτο είναι ουσιαστικά τα πακέτα 1 & 4 σε προνομιακή τιμή

Κόστος εξετάσεων και πακέτων Genosophy:

Πακέτα Προσφορά (Ευρώ)
1 (ADNANCE I)
255
1&2 (ADVANCE II)
275
1&2&3 (ADVANCE III)
295
1&4
290
1&5
305
2&4
310
2&5
325
3&4
330
3&5
345
1&4&5
340
2&4&5
365
3&4&5 (GOLD)
380

Παράδειγμα αποτελεσμάτων (ενός ανώνυμου τεστ):