Εξέταση Μικροβιώματος του Εντέρου

Σε συνεργασία με το κέντρο Personal Laboratories στην Εθνικής Αντίστασης 8 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται εξέταση κοπράνων με σκοπό την ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου.

Το σώμα μας έχει 10 φορές περισσότερα μικρόβια σε αριθμό στο έντερο απ’ ότι κύτταρα στο σύνολο του σώματος μας. Πιο συγκεκριμένα, το έντερο μας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι αποτελούνται από >1.500 διαφορετικά είδη. Για να αντιληφθούμε το μέγεθός τους, αν τους ζυγίζαμε όλους μαζί, το συνολικό βάρος τους θα έφτανε τα 2 kg. Κάθε ένας από αυτούς έχει τον δικό του μοναδικό ρόλο.

Τα μικρόβια αυτά χωρίζονται σε οικογένειες των «καλών» (ωφέλιμων) και των «κακών» (βλαβερών) μικροοργανισμών. Ο σκοπός μας είναι να κρατάμε μια καλή αναλογία μεταξύ αυτών των δυο ομάδων.

 • Όταν οι κακοί υπερισχύουν αριθμητικά έναντι των καλών, τότε το φαινόμενο αυτό το ονομάζουμε δυσβίωση και έχει συνδεθεί με μια σειρά ανεπιθύμητων επιδράσεων.
 • Όταν οι καλοί υπερισχύουν των κακών μικροοργανισμών, τότε το φαινόμενο αυτό το ονομάζουμε συμβίωση. Αυτή είναι και η επιθυμητή κατάσταση που θέλουμε να πετύχουμε.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το μικροβίωμα στο αντίστοιχο άρθρο.

Τι περιλαμβάνει και τι δείχνει η εξέταση:

Το εντερικό μικροβίωμα όταν βρίσκεται σε μια κατάσταση συμβίωσης, τότε παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην συνολική υγεία και ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό με:

 • Την παραγωγή ενζύμων για τις διαδικασίες πέψης και απορρόφησης τροφών ( π.χ. μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και λιπών, καθώς και την ρύθμιση της απορρόφησης μικροθρεπτικών στοιχείων όπως ο σίδηρος.)
 • Την σύνθεση βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνες συμπλέγματος Β)
 • Την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (SGFA) που είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου αλλά και ορισμένων βακτηρίων.
 • Μετατροπή των χολικών οξέων που εκκρίνονται από το ήπαρ, για την σωστή πέψη των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.
 • Παραγωγή αντιμικροβιακών και αντιμηκυτιασικών ουσιών, που είναι απαραίτητες για την τοπική άμυνα του εντερικού σωλήνα.
 • Ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού
 • Ενίσχυση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού και πρόληψη της αυξημένης διαπερατότητας.
 • Ρύθμιση του pH στο γαστρεντερικό σωλήνα.
 • Ενίσχυση του μεταβολισμού των διαφόρων καρκινογόνων ουσιών της διατροφής καθώς και των φαρμακευτικών ουσιών.

Η εξέταση περιλαμβάνει ένα πρωτοποριακό συνδυασμό εργαστηριακών εξετάσεων:

Η εξέταση βοηθάει στην διάγνωση, πρόληψη πληθώρας νοσημάτων (για τα οποία πολλά από αυτά μπορεί να μην γίνει άμεσα αντιληπτό ότι προέρχονται από πρόβλημα του εντέρου), καθώς και την αποτελεσματική θεραπεία τους αντιμετωπίζοντας την εντερική μικροβιακή ανισορροπία.

Έτσι μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με:

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις μετά την λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων και φυσικά μαζί με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και την συν-αξιολόγηση άλλων εργαστηριακών αναλύσεων, μας βοηθάνε να προτείνουμε τις απόλυτα εξατομικευμένες λύσεις, που περιλαμβάνουν:

 • Την κατάλληλη διατροφή
 • Τον έλεγχο του τρόπου ζωής (στρες, άθληση, ύπνος, κάπνισμα κλπ.)
 • Τη χορήγηση των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής (πρεβιοτικά, προβιοτικά, βιταμίνες, αμινοξέα, υπερτροφές κλπ.)

Όλες οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο τη θεραπεία του Μικροβιώματος και την επαναφορά της ομοιόστασης και της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού και των εντερικών μικροβίων.

Πακέτα και αντίτιμο εξέτασης

Σημειώσεις:

Αποχή 10 μέρες πριν από προβιοτικά ή/και Αντιβίωση

Τυπική διατροφή 3-4 μέρες πριν

Τρόπος εξόφλησης:

Η εξόφληση γίνεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο Personal Laboratories ή μέσω κατάθεσης στον εξής τραπεζικό λογαριασμό:

EUROBANK – IBAN: GR0902603360000780201114662

Στην αιτιολογία Κατάθεσης αναφέρετε το ονοματεπώνυμο σας.

Αναλυτικές οδηγίες συλλογής δείγματος κοπράνων

Οι ακόλουθες οδηγίες θα σας βοηθήσουν στη σωστή συλλογή του δείγματος κοπράνων.

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ακολουθήστε βήμα προς βήμα τη διαδικασία.

Η συλλογή του δείγματος κοπράνων πρέπει να γίνει μέχρι και 2 ημέρες (48 ώρες) πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας στο Personal Laboratories.

Βήμα προς βήμα διαδικασία συλλογής δείγματος κοπράνων

Κατά τη λήψη του δείγματος πρέπει να προσέχετε να μην υπάρξει ανάμειξη κοπράνων με ούρα, χαρτί υγείας ή νερό τουαλέτας. Τα δείγματα κοπράνων πρέπει να αποθηκευτούν (με τους τρόπους που περιγράφονται στη συνέχεια) αμέσως μετά τη συλλογή.

Για να συλλέξετε το δείγμα κοπράνων, ακολουθήστε προσεκτικά τα εξής βήματα:

Βήμα 1ο

Βγάλτε το σακουλάκι με ένδειξη “Εξοπλισμός συλλογής δείγματος κοπράνων” από το ψυγείο και ανοίξτε την αυτοκόλλητη ταινία τουαλέτας σύμφωνα με την κατεύθυνση που δείχνουν τα βέλη. Τοποθετήστε την αυτοκόλλητη ταινία τουαλέτας στο πίσω μέρος του καθίσματος της λεκάνης. Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκόλλητο μέρος της ταινίας έχει προσκολληθεί καλά στη λεκάνη και από τις δύο πλευρές. Πραγματοποιήστε την κένωση πάνω στην αυτοκόλλητη ταινία (καλό θα ήταν να έχετε ουρήσει πριν τη συλλογή του δείγματος κοπράνων).

Βήμα 2ο

Πλύντε και στεγνώστε τα χέρια σας μετά την κένωση.

Βήμα 3ο

Φορέστε τα γάντια και ανοίξτε το καπάκι του φιαλιδίου συλλογής κοπράνων (το καπάκι έχει στο εσωτερικό μέρος του πώματος ένα ειδικό κουταλάκι).

Βήμα 4ο

Χρησιμοποιήστε το κουταλάκι που υπάρχει στο εσωτερικό του πώματος για να πάρετε μια ποσότητα από τα κόπρανα (να γεμίσει το κουτάλι) και τοποθετήστε την μέσα στο φιαλίδιο συλλογής κοπράνων. Βιδώστε καλά το καπάκι του φιαλιδίου συλλογής κοπράνων.

Βήμα 5ο

Αποκολλήστε την αυτοκόλλητη ταινία από τη λεκάνη και πετάξτε την μέσα στη λεκάνη (η αυτοκόλλητη ταινία είναι πλήρως αποικοδομήσιμη). Τραβήξτε το καζανάκι μετά από ένα λεπτό. Βγάλτε και πετάξτε τα γάντια στον κάδο απορριμμάτων.

Βήμα 6ο

Όλες οι άλλες οδηγίες περιέχονται με την μορφή εντύπου στην συσκευασία.

Παράδειγμα αποτελεσμάτων (ενός ανώνυμου τεστ):