Προσέγγιση

Διατροφή για την γυναίκα

Η προσέγγιση μου

Η βάση που έχει η προσέγγιση μου είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Επομένως, σε κάθε συνεδρία ο διαιτολόγος χρειάζεται να γίνεται ένας πολύ καλός ακροατής, για να μπορέσει να δει καθαρά μέσα από την αίσθηση του:

«Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που ταιριάζει σε εσένα!»

Ευέλικτη μεθοδολογία - Η προσέγγιση μου

Αρχικά, σύμφωνα με την προσέγγιση μου ο διαιτολόγος χρειάζεται να προσαρμόζει τη μεθοδολογία του σαν πλαστελίνη. Προκειμένου να παίρνει η συνεδρία ακριβώς το σχήμα που χρειάζεται ο κάθε διαιτώμενος. Οπότε, για εμένα δεν υπάρχει ούτε μυστική συνταγή, ούτε λειτουργεί η λογική «one size fits all».

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 2 ταχυτήτων διαιτώμενοι:

Η πρώτη κατηγορία θα κάνει την μεγάλη αλλαγή και θα δει πιο άμεσα το όφελος της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, αφού πετύχει το στόχο, είναι καλό να αφιερώσει χρόνο στη φάση της διατήρησης, , ώστε να κάνει την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής.

Η δεύτερη κατηγορία θα κάνει αργές αλλά σταθερές αλλαγές που θα τις κρατήσει μακροπρόθεσμα. Χρειάζεται όμως αυτοί οι άνθρωποι να αποδεκτούν τον ρυθμό τους και το γεγονός ότι μέχρι να βάλουν μια καλή βάση στη διατροφή τους, το αποτέλεσμα που θα βλέπουν θα είναι μικρό. Όσο προχωράνε αργά και σταθερά με εμπιστοσύνη, τόσο θα πλησιάζουν το στόχο τους και τόσο ο ρυθμός που το κάνουν θα βελτιώνεται.

«Το μυστικό είναι να συνεχίζεις!»

Είναι η μεθοδολογία και η προσέγγιση μου πάντα αποτελεσματική;

Αδιαμφισβήτητα, δεν θα φτάσουν όλοι άνθρωποι στο ονειρεμένο τους βάρος.  Βέβαια, ο στόχος του βάρους ή ο στόχος της διατροφικής συμπεριφοράς χρειάζεται να είναι ρεαλιστικός, λογικός, εφικτός και να ταιριάζει στον σωματότυπο του διαιτώμενου.

Επομένως ο διαιτολόγος χρειάζεται να έχει την ικανότητα να διακρίνει ποιο είναι το φυσικό σχήμα του σώματος του διαιτώμενου και σε τι φάση βρίσκεται στη ζωή του. Υπάρχει ισορροπία στη ζωή του ή σύγχυση, υπάρχει σταθερότητα ή βρίσκεται σε μια μετάβαση; Ποια είναι η ψυχολογική του κατάσταση; Σε τι διατροφικό περιβάλλον ζει; Είναι κινητοποιημένος για την αλλαγή, έχει θέληση;

Η θέληση και η αποφασιστικότητα του διαιτώμενου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Η επιτυχία στη συνεργασία είναι το 100%, ακόμα και αν ο διαιτολόγος βάλει όλο το 50% που του αναλογεί, τότε ο διαιτώμενος χρειάζεται να βάλει το άλλο 50%. Αν ο διαιτώμενος βάλει το 30% από το 50% που του αναλογεί, τότε θα φτάσουμε στο 80% του επιθυμητού στόχου. Οπότε το ερώτημα δεν είναι μόνο αν η μεθοδολογία είναι αποτελεσματική, αλλά και αν ο διαιτώμενος είναι έτοιμος για την αλλαγή!

«Η θέληση και η αποφασιστικότητα του διαιτώμενου καθορίζουν συνήθως το τελικό αποτέλεσμα.»

Οι δεξιότητες του διαιτολόγου - Η προσέγγιση μου

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ένας διαιτολόγος δεν αρκεί να τρέφεται ο ίδιος υγιεινά στη ζωή του και να έχει ένα καλλίγραμμο σώμα. Είναι απαραίτητο να έχει μια σειρά δεξιοτήτων και να είναι δίπλα στον διαιτώμενο. Να τον οδηγεί βήμα βήμα σε έναν νέο τρόπο ζωής με ισορροπία, όρια και απόλαυση.

Δεν είναι τυχαίο που έχουμε τόσες δίαιτες, τόσα προϊόντα υγιεινής διατροφής και παρόλα αυτά γινόμαστε όλο και πιο υπέρβαροι, όλο και πιο παχύσαρκοι. Αν βασιστούμε στην έτοιμη γνώση, στα πρέπει, στην πειθαρχία και στον φόβο του ελέγχου και της κρίσης του διαιτολόγου είναι βέβαιο πως όποια αλλαγή και να κάνουμε στη διατροφή μας θα κρατήσει λίγο, μιας και η αλλαγή αυτή δεν είναι εσωτερική!

Δεν μπορεί να μας αδυνατίσει κανένας διαιτολόγος, καμία δίαιτα, κανένα πρόγραμμα γυμναστικής, κανένα μηχάνημα. Ο διαιτολόγος απλά έρχεται να μου θυμίσει τι χρειάζεται το σώμα μου και με οδηγεί να επαναφέρω την ισορροπία στη διατροφή μου. Η διατροφή λοιπόν είναι μια διαδρομή, μέσα από την οποία έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

«Η αλλαγή έρχεται εκ των έσω!»

Ο ρόλος του διαιτολόγου - Η προσέγγιση μου

Ο διαιτολόγος λοιπόν είναι αυτός που:

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός που:

«Θέλω τον διαιτολόγο μου δίπλα μου ή απέναντί μου;»

Ο σκοπός της συνεργασίας διαιτολόγου/διαιτώμενου

Στο τέλος της συνεργασίας ο διαιτώμενος είναι καλό να είναι ο διαιτολόγος του εαυτού του, ώστε να είναι έτοιμος να αντενεργεί. Να γνωρίζει τόσο σε θεωρητικό επίπεδο τι να κάνει, όσο και σε πρακτικό. Ας μην κάνει ο διαιτώμενος το τέλειο, ας μην κάνει το θεωρητικά σωστό, αλλά ας μάθει:

Σκοπός μου είναι να εμπνεύσω τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια φυσική διατροφή στη ζωή τους και να δώσουν το φυσικό σχήμα στο σώμα τους.