Δράσεις και βιωματικά εργαστήρια

Ρύθμισε το βάρος σου

Οι δίαιτες είναι μια αναποτελεσματική προσέγγιση για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους! Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να μειώσουν αποτελεσματικά το βάρος τους, αλλά τους ήταν σχεδόν αδύνατο να το διατηρήσουν.

Φαίνεται λοιπόν ότι όταν κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα μπορεί να πειθαρχήσει σε ένα πρόγραμμα διατροφής, μόλις όμως επιτευχθεί ο στόχος και σταματήσει τις συνεδρίες με τον επαγγελματία διαιτολόγο, τότε επιστρέφει στις παλιές αγαπημένες του συνήθειες και άρα επιστρέφει και στο αρχικό του βάρος.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι με ένα χρόνιο ζήτημα παχυσαρκίας που δηλώνουν πλέον πως «από τότε που άρχισα τις δίαιτες άρχισα να παίρνω βάρος». Έτσι εξαντλημένοι από τις αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους, οι παχύσαρκοι παραιτούνται προσωρινά, μέχρι να ξαναβγεί μια νέα θαυματουργή μέθοδος αδυνατίσματος, που θα τους υποσχεθεί μια γρήγορη απώλεια βάρους. Αν έχετε ένα χρόνιο ζήτημα παχυσαρκίας η συνέχεια σας είναι μάλλον γνωστή.

Έτσι εφόσον υπάρχει θέληση από εσάς να μειώσετε οριστικά το βάρος σας, χρειάζεται να αλλάξετε την προσέγγιση με την οποία βλέπετε τα πράγματα.

Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση το σεμινάριο «Ρύθμισε το βάρος σου». Είναι εμπνευσμένο από το πρόγραμμα «Πέρα από τα όρια της δίαιτας», το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους με επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους. Το σεμινάριο αυτό έχει ως σκοπό να αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια που ένας άνθρωπος εγκλωβίζεται στη νόσο της παχυσαρκίας και να τον βγάλει από το αδιέξοδο.

Στόχος του σεμιναρίου είναι:

 • η εγκαθίδρυση του φυσιολογικού τρόπου διατροφής μέσα από ειδική εκπαίδευση.
 • η διερεύνηση των λόγων που μας οδηγούν να τρώμε περισσότερο
 • η βελτίωση της αυτο-εκτίμησης του ατόμου.
 • η διαχείριση των αρνητικών μηνυμάτων (ρατσιστικά σχόλια), που λαμβάνει το παχύσαρκο – υπέρβαρο άτομο, από εαυτό και άλλους ως προς το σχήμα ή/και το βάρος του σώματος και γενικότερα για την αξία του ως άτομο.
 • η αναγνώριση και η αποδοχή εαυτού.
 • η αποδοχή της εικόνας του σώματος.
 • η μείωση του βάρους με αργούς και σταθερούς ρυθμούς.
 • η διατήρηση του νέου βάρους
 • η ενημέρωση για τα διατροφικά μοτίβα.

Ρύθμισε το διαβήτη

Σε αυτό το σεμινάριο των τεσσάρων συναντήσεων θα μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα μας στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και πως μπορούμε να τον ρυθμίσουμε μέσω της διατροφής.

Η ρύθμιση του διαβήτη δεν περιορίζεται μόνο στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Η διατροφή, η άσκηση, αλλά και τα συναισθήματά μας φαίνεται να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο σακχαρώδη διαβήτη. Στο σεμινάριο θα κάνετε την υγιεινή διατροφή πράξη και θα γνωρίσετε ποιες είναι οι ουσιαστικότερες αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε για να ρυθμίσετε το διαβήτη.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε άτομα που βρίσκονται σε προ διαβητικό στάδιο, σε συνοδούς των ατόμων αλλά και σε όποιον θέλει να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι χρειάζεται να ακολουθούμε τις συστάσεις για το σακχαρώδη διαβήτη, με τη διαφορά ότι όσοι πάσχουν χρειάζεται να μην αποκλίνουν από αυτές.

Ποιος ο στόχος του σεμιναρίου:

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη κυρίως σε θέματα διατροφής. Πέρα από την ενημέρωση και την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών, το σεμινάριο έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τα άτομα να εφαρμόσουν στην πράξη τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουν ώστε να ρυθμίσουν το διαβήτη.

Ποιο το όφελος των συμμετεχόντων:

Οι συμμετέχοντες θα συνειδητοποιήσουν το ζήτημα που υπάρχει στο σώμα τους και θα βρουν αποτελεσματικές λύσεις ώστε να το ρυθμίσουν. Θα λάβουν χρήσιμες και πρακτικές γνώσεις. Όσοι γνωρίζουν αρκετά για το σακχαρώδη διαβήτη, θα μπορέσουν μέσω του σεμιναρίου να κινητοποιηθούν για να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις στην πράξη.

Σκελετός σεμιναρίου

1η συνάντηση:

Γνωριμία με την ομάδα, Γνωριμία με το σακχαρώδη διαβήτη, βασικές αρχές και συστάσεις για τη ρύθμιση του διαβήτη, εξασφάλιση της ευγλυκαιμίας, στοχοθεσία.

2η συνάντηση:

Αξιολόγηση προόδου, μείωση βάρους και διαβήτης, πως θα μπορέσει ο διαβητικός να μειώσει το βάρος του ακολουθώντας παράλληλα τις συστάσεις για τη μείωση του διαβήτη, ζητήματα καταναλωτή – ετικέτες τροφίμων, στοχοθεσία

3η συνάντηση:

Αξιολόγηση προόδου, διατροφικοί μύθοι στο σακχαρώδη διαβήτη, διαχείριση της υπογλυκαιμίας, η φυσική δραστηριότητα ως θεραπευτικό μέσο στο σακχαρώδη διαβήτη.

Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ

Το διαιτολογικό μας γραφείο σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για αθλητικές ακαδημίες ποδοσφαίρου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διοργανώνονται παιχνίδια μέσα από τα οποία επικοινωνούμε μηνύματα διατροφής για τους νεαρούς αθλητές. Τα παιδιά συμμετέχοντας σε διαφορετικές δοκιμασίες δεξιοτήτων άσκησης και διατροφής να εκπαιδευτούν σε τρεις άξονες .

 1. Την ισορροπία στην ζωή τους,
 2. την μεταξύ τους συνεργασία,
 3. την ανοχή στη διαφορετικότητα.
Αναλυτικά εκπαιδεύονται:

 • στην ισορροπία στην διατροφή τους ( τρόφιμα vs άσκηση)
 • στην ισορροπία στην καθημερινότητά τους (διάβασμα vs αθλητισμός, tablet vs παιχνίδι)
 • στην συνεργασία των τροφίμων έτσι ώστε με τους κατάλληλους συνδυασμούς να παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
 • στην συνεργασία στην προπόνηση και στον αγώνα έτσι ώστε όλοι να συμβάλλουν και να είναι υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα είτε θετικό είτε αρνητικό
 • στην ανοχή στην διαφορετικότητα κ στην προσέγγιση διαφορετικών χαρακτήρων, σωματότυπων κ άλλων χαρακτηριστικών

Διάρκεια παιχνιδιού:

60’/ 80 παιδιά (συνολικός χρόνος για 160 παιδιά – 120’)

Αριθμός ατόμων που συμμετέχουν:

 • μέγιστος αριθμός παιδιών που μπορούν να συμμετέχουν/ 1 ώρα = 60-80 παιδιά (6 ομάδες των 10-14 ατόμων)
 • ελάχιστος αριθμός παιδιών που μπορούν να συμμετέχουν/ 1 ώρα = 20 παιδιά (2 ομάδες των 10 ατόμων)
 • 2 instructors (1 διαιτολόγος, 1 ψυχολόγος – με την συμμετοχή των προπονητών

Η υγιεινή διατροφή γίνεται παιχνίδι

Στα πλαίσια της προαγωγής της δημόσιας υγείας το διαιτολογικό μας διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και για γονείς.

Ο ρόλος μας ως επιστήμονες υγείας δεν έγκειται μόνο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των χρόνιων νοσημάτων, αλλά και στη πρόληψη τους. Για το λόγο αυτό, δίνουμε έμφαση στα παιδιά, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για αυτά από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Φαίνεται πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αλλάξουν τα παιδιά τις διατροφικές τους συνήθειες είναι να εκπαιδευτούν μέσα από το παιχνίδι, να έχουν διατροφικά υγιή πρότυπα και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον. Έτσι εμείς αναλαμβάνουμε τόσο την εκπαίδευση των παιδιών μέσω του παιχνιδιού, όσο και την εκπαίδευση των γονέων στο πως οι ίδιοι θα μπορέσουν να γίνουν υγιή πρότυπα για τα παιδιά τους.

Τα παιχνίδια είναι εμπνευσμένα από αθλήματα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, χάντμπολ, μπόουλινγκ). Το κάθε παιχνίδι έχει έναν συμβολισμό, μέσα από τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν για την υγιεινή διατροφή. Οι βασικές έννοιες που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στα παιδιά μέσω των παιχνιδιών είναι:

 • Οι ομάδες τροφίμων. Σε τι συχνότητα και σε τι ποσότητα χρειάζεται να καταναλώνουν το κάθε τρόφιμο για να αναπτυχθούν σωστά;
 • Ισοζύγιο ενέργειας. Η σημασία της άσκησης. Πόσα γεύματα χρειάζεται να καταναλώνουν;
 • Το ταξίδι της τροφής στο σώμα. Πως γίνεται η πέψη των τροφών. Παίζει ρόλο αν τρώω αργά ή γρήγορα;
 • Ποιοι συνδυασμοί τροφίμων είναι κατάλληλοι;
 • Ενυδάτωση. Τι παραμελούν περισσότερο τα παιδιά; Πως θα καταλάβουν αν έχουν πιει αρκετό νερό;

Διάρκεια παιχνιδιών:

45-60 λεπτά

Αριθμός ατόμων :

20 παιδιά

Εκπαιδευτές:

1-2 instructors επαγγελματίες διαιτολόγοι -διατροφολόγοι

Ηλικίες:

5-15 ετών. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες και τα τμήματα να περιλαμβάνουν ανάμεικτα αγόρια και κορίτσια

Χώρος:

Απαιτείται χώρος τουλάχιστον 80-100 τετραγωνικά

Ομιλία για γονείς

Η παρουσίαση έχει ένα διαδραστικό χαρακτήρα και διαρκεί 45-60 λεπτά ανάλογα με τη συμμετοχή του κοινού. Τα θέματα που θίγονται στην εκπαίδευση είναι τα εξής:

 • Τι συμβαίνει στην παιδική ηλικία; Γιατί είναι τόσο σημαντική;
 • Διατροφικοί μύθοι. Με ποιους μεγαλώσαμε; Ποιους μεταφέρουμε στα παιδιά μας;
 • Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών;
 • Γονείς πρότυπα
 • Η δύναμη της διαφήμισης
 • Οθόνες και καθιστική ζωή
 • Επιβράβευση-τιμωρία
 • Πίεση μια αμφίδρομη σχέση
 • Διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών

Οι γονείς συνειδητοποιούν ότι οι πρώτοι που χρειάζεται να αλλάξουν είναι οι ίδιοι και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να οδηγήσουν τα παιδιά τους να προχωρήσουν σε αλλαγές.

Ενδιαφέρεσαι για Συνεδρία;

Κάνε την υγιεινή διατροφή πράξη!

Κλείσε Ραντεβού