Ας γνωριστούμε

Αριστείδης Πατρινός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ως ένας διαιτολόγος διατροφολόγος με ισχυρή θέληση, η διαδικασία της αναζήτησης και η αυτοβελτίωση δεν σταματάει ποτέ. Έτσι ενημερώνομαι διαρκώς, παρακολουθώ σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και συνέδρια.

Παιδική ηλικία - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Καταρχήν η σύνδεσή μου με την διατροφή και την διαιτολογία είναι ιδιαίτερη και γι’ αυτό το λόγο θέλω να αναφέρω κάποια βιώματα μου από τα προπτυχιακά μου χρόνια.

Είναι αλήθεια πως στην παιδική μου ηλικία ήμουν ένα παιδί που τρεφόταν κατά βάση υγιεινά, αλλά πάντα είχα παραπάνω κιλά. Μάλιστα πέρα από το γενετικό μου υπόβαθρο να έχω αυξημένο βάρος, είχα μια αδυναμία στα γλυκά και μια έντονη αγάπη στο φαγητό.

Αρχικά, ο αθλητισμός μπήκε στην ζωή μου από 4 ετών με την κολύμβηση και αργότερα στα 7 ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ. Ωστόσο, ο σωματότυπος μου με δυσκόλευε πάρα πολύ, καθώς δεν ήμουν καθόλου αθλητικός, αλλά δεν το έβαζα κάτω.

Εφηβική ηλικία - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Στη συνέχεια, στα 12 μου ξεκίνησα να κάνω έντονες προπονήσεις και περιόδους προετοιμασίας. Με λίγα λόγια, ήμουν ένας έφηβος που δεν σταματούσε ποτέ, καθώς είχα πολύ υψηλές επιδόσεις στο σχολείο και στον αθλητισμό.

Ειδικότερα η διαδρομή μου ως διαιτολόγος διατροφολόγος ξεκινά στα 15-16 μου χρόνια. Τότε ως αθλούμενος επισκέπτομαι για πρώτη φορά διαιτολόγο. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα βιωματικά πόσο μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει η διατροφή. Τόσο στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, όσο και στην διάθεση και την πνευματική διαύγεια. 

Πιο συγκεκριμένα, στην 1η Λυκείου μπήκαμε με την ομάδα μου  στις 16 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, έπαιζα στο αντρικό τμήμα, διάβαζα πολλές ώρες για να έχω άριστες επιδόσεις στο σχολείο και είχα σαν έφηβος μια έντονη κοινωνική ζωή. Είναι φανερό πως μόνο με στήριγμα την υγιεινή διατροφή θα μπορούσα να συνδυάσω τόσα πράγματα ταυτόχρονα.

Διαιτολόγος Διατροφολόγος φωτογραφία προφίλ

Η προσωπική μου πορεία ως διαιτολόγος διατροφολόγος

Πρωτάθλημα ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Πρωταθλητές ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ 2010

Οι προσωπικές δυσκολίες και η υπερφαγία - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Βέβαια, στα 18 μου έγινε το μεγάλο «μπαμ». Εκεί η υπερβολική πίεση για τις πανελλήνιες, η υπερπροπόνηση και ένας σοβαρός τραυματισμός με οδήγησαν σε ένα μεγάλο διατροφικό ξέσπασμα, στο οποίο έβαλα μέσα σε 2 μήνες 20 κιλά. Είναι φανερό πως το υπόβαθρο που είχα για να τρώω με συναισθηματικό τρόπο δυναμιτίστηκε έντονα, καθώς το φαγητό ήταν η μόνη μου διέξοδος.

«Όταν σπας τα εσωτερικά σου όρια, θα σπάσουν και τα διατροφικά σου όρια.» Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Όταν πέρασα στην σχολή στα 19, ανέπτυξα μια σοβαρή κοίλη μεσοσπονδύλιου. Συνεπώς αυτό σήμαινε και το τέλος οποιασδήποτε δραστηριότητας που είχε κραδασμούς. Βέβαια, αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για εμένα, καθώς άφηνα πίσω μου την αγαπημένη μου δραστηριότητα να παίζω μπάσκετ.

Η εσωτερική αναζήτηση και η αποκατάσταση - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Αφού ξεπέρασα αυτό το σοκ ήταν η ώρα να αρχίσω να αναζητώ τον εαυτό μου. Βέβαια, σε αυτή την διαδρομή πέρασα από πολλά στάδια στην διατροφή μου, καθώς και η διατροφή ήταν ένα κομμάτι αυτογνωσίας για εμένα. Έκτοτε, πήρα μια απόφαση να ρυθμίσω την σχέση μου με το φαγητό με έναν πιο φυσικό τρόπο. Μάλιστα, αυτό θα γινόταν χωρίς να με ενδιαφέρει το βάρος μου και χωρίς να βιάζομαι για να φτάσω κάπου. Έτσι βασισμένος στις γνώσεις που είχα αποκτήσει ξεκίνησα να τρώω ενσυνείδητα, με βάση τις αρχές της διαισθητικής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα άρχισα να τρώω με συνειδητό τρόπο τόσο το υγιεινό φαγητό, όσο και τα γλυκά/αλμυρά σνακ. Αργότερα, άρχισα να κάνω θεραπευτική άσκηση για να μπορέσω να βάλω ξανά την άσκηση στην ζωή μου. Στη συνέχεια, μπήκε στην ζωή μου ο χορός. Συνεπώς, με έναν ευχάριστο τρόπο μπορούσα να συγκεράσω την φυσική δραστηριότητα, την κοινωνικοποίηση και την εσωτερική καλλιέργεια. Βέβαια, όλα αυτά έγιναν βήμα-βήμα μέσα σε 3-4 χρόνια, χωρίς να υπάρχει η πίεση ή η προσδοκία ότι θα πρέπει να φτάσω γρήγορα σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Μάλιστα, παρατήρησα ότι όσο αφαιρούσα τα συναισθήματα που υποκαθιστούσα μέσα από το φαγητό, τόσο λιγότερη ήταν η ανάγκη μου να τρώω συναισθηματικά. Έτσι άρχισα να θέλω να τρώω πιο συχνά υγιεινές τροφές και πιο σπάνια επιβαρυντικές τροφές. Στην συνέχεια, όσο κάλυπτα τις πραγματικές ανάγκες μου, τόσο λιγότερη ποσότητα τροφής χρειαζόμουν. Με αυτό τον τρόπο, το ακατάστατο τσιμπολόγημα και οι μεγάλες ποσότητες από γλυκά άρχισαν να ισορροπούν.

Τα σκαμπανεβάσματα με το βάρος μου - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

«Ότι και αν πετύχεις μέσα από την πίεση και την πειθαρχία, δεν θα μπορέσεις να το κρατήσεις για πολύ…» Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Αφού έχασα πολλά κιλά και επανήλθα στο χαμηλότερο σωματικό μου βάρος (-25 κιλά), συνειδητοποίησα ότι πάλι είχα δημιουργήσει δεκάδες περιοριστικούς και πιεστικούς κανόνες στην διατροφή μου (ορθορεξία). Συνεπώς, ήταν η ώρα να αρχίσω να βλέπω τα συναισθήματα μου, να τα εκφράζω, ώστε να μπορέσω σταδιακά να τα αφήνω. Έτσι ήρθε ξανά στην επιφάνεια το συναισθηματικό φαγητό, που πολύ περίτεχνα το είχα καταπιέσει όλο αυτό το διάστημα.

«Ο άνθρωπος που στερείται, θα υπερκαταναλώσει.»

Βέβαια, η βάση της διατροφής μου συνέχισε να είναι με υγιεινά τρόφιμα. Προκειμένου όμως να μπορέσω να διαχειριστώ αυτό το εσωτερικό ξέβρασμα των συναισθημάτων κατανάλωνα αρκετά γλυκά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την στέρηση που είχα υποβάλει τον εαυτό μου τα προηγούμενα χρόνια ήταν παραπάνω απ’ όσα το σώμα μου μπορούσε να δεχτεί. Πιο συγκεκριμένα το συναισθηματικό φαγητό σε συνδυασμό με την χαμηλή φυσική δραστηριότητα λόγω του τραυματισμού, με έκαναν να βάλω ξανά πολλά κιλά (+35κιλά). Εν τέλη, έφτασα στο μεγαλύτερο σωματικό βάρος που έχω φτάσει ποτέ.

 

Φοιτητής στο πανευρωπαϊκό συνέδριο

Στο πανευρωπαϊκό συνέδριο διαιτολογίας του EFAD στην Αθήνα.

Η εξισορρόπηση της σχέσης με το φαγητό και το σώμα μου - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

«Η αλλαγή έρχεται εκ των έσω.» Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Πλέον, σήμερα, είμαι σε ένα σημείο που τρέφομαι με βάση την ανάγκη του οργανισμού μου και όχι την στέρηση. Επιπρόσθετα, τρέφομαι όταν πραγματικά πεινάω και σταματάω όταν είμαι 7/10 με 8/10 χορτάτος. Μάλιστα, απολαμβάνω το φαγητό και νιώθω ελεύθερος να φάω αυτό που θέλω. Ακόμη, βάζω όρια στο συναισθηματικό φαγητό και το τσιμπολόγημα, καθώς επικεντρώνομαι ώστε να καλύπτω τις πραγματικές μου ανάγκες και να έρχομαι σε επαφή με το συναίσθημα που βιώνω κάθε φορά. Φυσικά, δεν έχω φτάσει στο σημείο να συμβαίνει πάντα αυτό, αλλά έχω μάθει όταν δεν συμβαίνει να το αποδέχομαι, να μαθαίνω και να προχωράω.

Όσον αφορά την φυσική μου κατάσταση, έχω φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, μου επιτρέπει να χαίρομαι την ζωή και να κάνω δραστηριότητες που μου αρέσουν. Για παράδειγμα χορό, πεζοπορία και στη φύση και γυμναστική με φίλους. Μάλιστα, αυτή την περίοδο προσαρμόζω την διατροφή μου βάση ειδικών εξετάσεων για να μπορέσω να φέρω τον οργανισμό μου σε μια αποκατάσταση μετά από όλες αυτές τις μεταβολές.

 

«Ο σκοπός είναι να ζήσεις μια ζωή γεμάτη απόλαυση!» Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Φυσικά, μπορείς να φτιάξεις την δική σου ιστορία εφόσον το επιλέξεις. Βέβαια για να το πετύχεις είναι ανάγκη να έχεις θέληση και αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια πως εσύ θα το κάνεις με τον δικό σου τρόπο, καθώς έχεις τον δικό σου δρόμο. Εγώ μπορώ από την μεριά μου να σε καθοδηγήσω και να σε υποστηρίξω.

Εδώ μπορείς να δεις δεκάδες ιστορίες από ανθρώπους που πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν και είχαν την θέληση να συνεχίσουν.

Είμαι ακριβώς σαν τον μέσο άνθρωπο που θέλει να χάσει μερικά κιλά:

Σήμερα

Σπουδές, πρακτική, πτυχιακή- Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Αρχικά, η αγάπη μου για την υγιεινή διατροφή και η θέλησή μου να την μεταδώσω με οδήγησε να σπουδάσω διατροφή και διαιτολογία στην Κρήτη. Μάλιστα, εκεί γνώρισα την διαιτολογία σε ένα ευρύτερο φάσμα. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, πραγματοποίησα την πρακτική μου στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ. Πιο συγκεκριμένα στο νοσοκομείο συμμετείχα στη διαχείριση περιστατικών με διατροφικές διαταραχές. Ταυτόχρονα, έκανα και την ερευνητική μου εργασία με θέμα «Ανάλυση μετάλλων και ιχνοστοιχείων στο τρίχωμα της κεφαλής των φοιτητών». Πιο αναλυτικά η μελέτη αυτή αναδεικνύει την σημασία της εξατομίκευσης της διατροφής. Σήμερα έχω την χαρά να αξιοποιώ αυτή την μέθοδο στο γραφείο.

Τον Οκτώβρη του 2020 ολοκλήρωσα την παρακολούθηση του επιστημονικού σεμιναρίουΔιατροφή στην Εγκυμοσύνηαπό το κέντρο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης epimorfosis, με εκπαιδεύτρια την Dr. Ελισάβετ Παρλαπάνη.

Τον Γενάρη του 2021 παρακολούθησα την εκπαίδευση Διατροφή στο Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από την έμπειρη συνάδελφο Άννα Καλαρίτη, η οποία με βοήθησε να βελτιώσω την διατροφική εκπαίδευση που παρέχω στους διαβητικούς.

Επιπρόσθετα ολοκλήρωσα την εκπαίδευση “Μεθοδολογία της έρευνας” από τον επιδημιολόγο Τριαντάφυλλο Πλιάκα, χάρη στην οποία εξέλιξα τη συγγραφή των άρθρων μου, εμβαθύνοντας στη μεθοδολογία για την αναζήτηση έγκυρης επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Στη συνέχεια, το Σεπτέμβρη και Νοέμβρη του 2022 ολοκλήρωσα την εκπαίδευση “Διαιτητικό σχήμα Fodmaps” και “Διαιτητικό σχήμα Fodmaps – Advance Level” με εκπαιδεύτρια την Αστερία Σταματάκη Phd c. Πιο συγκεκριμένα, το σχήμα Fodmaps είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις παθήσεις του πεπτικού και ειδικά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

διαιτολόγος διατροφολόγος πρώτη μεγάλη ομιλία

Μια από τις πρώτες μου ομιλίες σε μεγάλο κοινό με θέμα «Διατροφική Διαπαιδαγώγηση Παιδιών»

διαιτολόγος διατροφολόγος επαγγελματίας στο πρώτο μου γραφείο

Στα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα στο γραφείου Nutrimed Θεσσαλονίκης.

Εξειδίκευση και εκπαιδεύσεις - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Εν συνεχεία, πραγματοποίησα μετεκπαίδευση στην “Τροποποίηση της Συμπεριφοράς”. Αδιαμφησβήτητα η εκπαίδευση αυτή με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πως η ψυχική κατάσταση του ατόμου και το περιβάλλον του, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά και τις σκέψεις του, γύρω από το φαγητό.

Μετέπειτα, ολοκλήρωσα το βιωματικό σεμινάριο «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» ικό σεμινάριοπου διοργανώνει το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ) στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα αυτό ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε άτομα με χρόνια παχυσαρκία με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απώλειας βάρους. Μάλιστα, αποσκοπεί στην επιστροφή στον φυσιολογικό τρόπο διατροφής και στη μείωση βάρους μέσω διατροφικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ολοκλήρωσα στην Αθήνα την εκπαίδευση «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής» υπό την αιγίδα της «Διεθνούς Κοινότητας Αθλητικής Διατροφής» (ISSN) των ΗΠΑ.

Επαγγελματικά βήματα - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Ξεκινώντας, έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στο διαιτολογικό γραφείο Nutrimed Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, χάρη στη Nutrimed παρακολούθησα συνεδρίες από έμπειρους διατροφολόγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Βέβαια ,προκειμένου να αποκτήσω ακόμα περισσότερη εμπειρία παρείχα τις υπηρεσίες μου στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Παράλληλα έκανα συνεδρίες στο Κέντρο Ευεξίας και Αποκατάστασης Uchu wellness center στην Καλαμαριά.

Μετά τον πρώτο χρόνο στην Nutrimed Θεσσαλονίκης, όπου συστεγαζόμουν με τη συνεργάτιδα και μέντορά μου, ήμουν έτοιμος για το επόμενο βήμα, Συνεπώς, ξεκίνησα το δικό μου γραφείο.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούσα εκπαιδεύσεις στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ. και στη Γενική Κλινική δίπλα σε έμπειρους ενδοκρινολόγους και κλινικούς διαιτολόγους πάνω σε περιστατικά παχυσαρκίας, υποθυρεοειδισμού και Σακχαρώδη διαβήτη  (τύπου 1 και 2).

διαιτολόγος διατροφολόγος πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή

Η πρώτη μου ραδιοφωνική εκπομπή σχετικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μέσω της διατροφής.

Σήμερα - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Σήμερα εργάζομαι στο διαιτολογικό μου γραφείο στην Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στην Ανάληψη. Αδιαμφισβήτητα, η διατροφική εκπαίδευση και η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς είναι το κύριο μέλημά μου. Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος μου είναι να οδηγώ τους διαιτώμενους να κάνουν την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής, με τη μέθοδο και το ρυθμό που ταιριάζει σε εκείνους.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιώ εξειδικευμένες εξετάσεις στο γραφείο σε συνεργασία με εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως η ανάλυση ιχνοστοιχείων, η διατροφογενετική και η εξέταση μικροβιώματος του εντέρου. Ειδικότερα προσαρμόζω την διατροφή και τις οδηγίες του τρόπου ζωής στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, με βάση την κατάσταση που είναι το σώμα του σήμερα.

Παράλληλα, εξακολουθώ να παρακολουθώ εκπαιδεύσεις και να εξελίσσομαι καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα, παρακολουθώ εκπαιδεύσεις και συνέδρια διαιτολογίας, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και ψυχοσωματικής ιατρικής. 

Απ’ το 2022 έχω δημιουργήσει  βιωματικά σεμινάρια και ομάδες με διαιτώμενους μου. Ειδικότερα, τα σεμινάρια αυτά είναι σχετικά με την διατήρηση βάρους και την εικόνα σώματος. Τέλος αρθρογραφώ τακτικά και διοργανώνω ομιλίες, δημιουργώ βίντεο και ντοκιμαντέρ σχετικά με την διατροφή για το ευρύ κοινό.

Προσωπικά ενδιαφέροντα - Αριστείδης Πατρινός διαιτολόγος διατροφολόγος

Αδιαμφισβήτητα, η ζωή για να έχει ισορροπία και ποιότητα χρειάζεται και ενδιαφέροντα. Κατά συνέπεια, μ’ αρέσει να περπατάω στη νέα Παραλία, να χορεύω, να κάνω πεζοπορίες στη φύση και να κάνω γυμναστική με φίλους. Επιπρόσθετα μου αρέσει να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέα μέρη και ανθρώπους.

Μάλιστα διαβάζω συχνά άρθρα ή βιβλία με θέματα που με ενδιαφέρουν. Επίσης, μου αρέσει να καλλιεργώ τον εαυτό μου ουσιαστικά και για αυτό τον λόγο παρακολουθώ ομιλίες που αφορούν θέματα εσωτερικότητας.

Στο άμεσο μέλλον, θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με την γη και να έρθω πιο κοντά στην παραγωγή της πρώτης ύλης της τροφής. Θέλω ακόμα να γνωρίσω από κοντά την βιομηχανία τροφίμων, να κάνω επισκέψεις σε εργαστήρια και εταιρείες διατροφής.

Θα χαρώ να γνωρίσω κι εσάς από κοντά στο γραφείο.

Βάθρα Ορλιάς στον Όλυμπο

Θρέφοντας τον εαυτό μου με βιώματα

Φόρμα Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μου

Αν αποφασίσατε να κάνετε την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής, επικοινωνήστε μαζί μου συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.