Σιδηροπενική Αναιμία
- Αρχική
- -
- Υπηρεσίες
- -
- Διατροφή για την Γυναίκα
- -
- Σιδηροπενική Αναιμία
Έλλειψη σιδήρου
Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένας κοινός τύπος αναιμίας – μια κατάσταση στην οποία το αίμα στερείται επαρκών υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθροκύτταρα μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται σε ανεπαρκή σίδηρο στον οργανισμό. Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετή απαραίτητη αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια , η οποία χρειάζεται για να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Ως αποτέλεσμα, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει έντονη κόπωση, όπως και άλλα συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα)
Αίτια
- Διατροφή πτωχή σε Σίδηρο (πχ χορτοφάγοι)
- Αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο (εγκυμοσύνη, θηλασμός, σωματική ανάπτυξη στα παιδιά)
- Έμμηνος ρύση, μηνορραγία
- Χρόνια απώλεια αίματος από παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος ( ελκώδης κολίτιδα, πεπτικό έλκος, αιμορροΐδες)
- Άλλες παθήσεις όπως: αιματουρία, ρινορραγία, καρκίνος
Συμπτώματα
- Ωχρότητα
- Εύκολη κόπωση (σωματική και ψυχική)
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Διαταραχές στον ύπνο
- Ζάλη
- Ανορεξία
- Δύσπνοια
- Αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία
Σίδηρος
- Είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο
- Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός διότι παίζει ρόλο στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης
- Μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς
- Αιμικός: τον προσλαμβάνουμε από ζωικές τροφές. Απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό. ( χοιρινό, μοσχάρι, συκώτι, τόνος, μύδια)
- Μη Αιμικός: τον προσλαμβάνουμε από τις φυτικές τροφές. Απορροφάται σε μικρότερο βαθμό. ( φακές, φασόλια, σπανάκι, ταχίνι )
- 46% των κοριτσιών 11-18 ετών έχουν έλλειψη σιδήρου
- 23% των γυναικών 19-64 ετών έχουν έλλειψη σιδήρου
Για καλύτερη απορρόφηση του Σιδήρου πρέπει να
- Γίνεται ταυτόχρονη κατανάλωση βιταμίνης C (πορτοκάλι, πιπεριές, λεμόνι).
- Να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση με καφέ, τσάι, κακάο διότι μειώνεται η απορρόφηση του.
- Να αποφεύγεται η κατανάλωση Ασβεστίου (γαλακτοκομικά) μαζί με τον σίδηρο, διότι δημιουργείται σύμπλοκο με αποτέλεσμα την μικρότερη απορρόφηση του.
Απαιτήσεις σε Σίδηρο
Ηλικία | Άντρες | Γυναίκες |
---|---|---|
>18 | 8 | 15 |
18-50 | 8 | 18 |
>50 | 8 | 8 |
Εγκυμοσύνη - Θηλασμός | 27 |
Τρόφιμα που περιέχουν Αιμικό Σίδηρο | Ανά 100g τροφίμου σε mg |
---|---|
Συκώτι | 17,9 |
Μύδια | 5 |
Αυγό | 1,2 |
Μοσχάρι | 2,5 |
Τόνος | 1,6 |
Κοτόπουλο (στις σκούρες περιοχές κυρίως) | 1,1 |
Χοιρινό | 0,9 |
Τρόφιμα που περιέχουν Μη Αιμικό Σίδηρο | Ανά 100g τροφίμου σε mg |
---|---|
Κακάο | 10,5 |
Σουσάμι | 8,9 |
Φακές | 6 |
Μύδια | 5 |
Ταχίνι | 4,6 |
Καρύδια | 4 |
Αμύγδαλα | 3,9 |
Σπόροι Σόγια | 3,5 |
Τόφου | 3,2 |
Σπανάκι | 2,9 |
Βερίκοκα αποξηραμένα | 2,7 |
Φασόλια | 2,5 |
Αρακάς | 2,1 |
Σταφίδες | 1,9 |
Κινόα | 1,5 |
Δαμάσκηνα αποξηραμένα | 0,9 |
Αιματολογικές εξετάσεις - Τι να προσέξω
Δείκτες | Φυσιολογικές Τιμές |
---|---|
Αιμοσφαιρίνη |
Άνδρες: 14-17,4 g/dl Γυναίκες: 12-16 g/dl |
Αιματοκρίτης |
Άνδρες: 42-52% Γυναίκες: 36-48% |
Μέσος Όρος Ερυθροκυττάρων (MCV) | 82-92fl |
Μέση Πυκνότητα αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων ( MCHC) | 32-36 g% |
Φερριτίνη |
Άνδρες: 12-300 ng/mL Γυναίκες: 12-150 ng/mL |