Σακχαρώδης Διαβήτης (Ι,ΙΙ)

Στο σακχαρώδη διαβήτη υπάρχει μια δυσκολία στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.

Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά στο σώμα μας είναι ότι οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας μετασχηματίζονται μέσω της διαδικασίας της πέψης σε σάκχαρό (=γλυκόζη). Το σάκχαρο στη συνέχεια περνά στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί πάει στα κύτταρά μας για να θραφούν.

Για να μπορέσει το σάκχαρο (=η γλυκόζη) να μπει στα κύτταρα χρειάζεται μια ορμόνη την ινσουλίνη.

Αυτό που συμβαίνει στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι ότι:

Άρα το σάκχαρο (=η γλυκόζη) που προσλαμβάνουμε από τις τροφές, παραμένει για αρκετή ώρα στο αίμα μας. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου του αίματος έχουν κάποιες αρνητικές επιδράσεις σε όργανα όπως είναι οι νεφροί, ο αμφιβληστροειδής, τα αγγεία και τα νεύρα.

Τα περισσότερα άτομα που διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν οικογενειακή προδιάθεση, γεγονός που υποδηλώνει το σημαντικό ρόλο των γονιδίων στην εμφάνισή του. Πέρα από την κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια καθώς και παράγοντες όπως το κάπνισμα και το στρες έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔτ2.

Κύριο στόχο της διατροφικής παρέμβασης στο σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί η απώλεια βάρους. Μελέτες έδειξαν πως μια μέτρια απώλεια βάρους 5 -10% του σωματικού βάρους (σε ένα χρόνο) σε συνδυασμό με 150’ φυσικής δραστηριότητας (την εβδομάδα) βελτίωσαν σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ ή προδιαβήτη.

Η διαφορά του τύπου 2 με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, είναι ότι στον τύπου 1 δεν υπάρχει καθόλου έκκριση της ινσουλίνης από τον οργανισμό. Άρα η μόνη λύση είναι η εξωγενής χορήγησή της.

«Να θυμάστε πως η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αρκετή για να ρυθμίσετε το σάκχαρο του αίματος αποτελεσματικά.»

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι

1

Διατροφική εκπαίδευση του ατόμου ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματός του

2

Εξατομικευμένο πλάνο διατροφής για μείωση βάρους, το οποίο ταυτόχρονα βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη.

3

Δυνατότητα σχεδιασμού εξατομικευμένου πλάνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι στο οποίο θα αναγράφονται αναλυτικά τα γραμμάρια υδατανθράκων του κάθε γεύματος, ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει ο διαβητικός την ακριβή δόση της ινσουλίνης που θα χρειαστεί.

info@atwa.gr