Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Η πορεία της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι σημαντική τόσο για το έμβρυο όσο και για την μέλλουσα μητέρα

Στην περίοδο του θηλασμού, η καλή ποιότητα διατροφής της μητέρας εξασφαλίζει τη σωστή σύσταση του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά. Το μητρικό γάλα είναι η πιο συμβατή τροφή για το βρέφος. Μέσω αυτού εξασφαλίζεται η φυσιολογική ανάπτυξη του. Έτσι θέτονται τα θεμέλια για τη μελλοντική υγεία του παιδιού.

Η διατροφή παίζει ένα καθοριστικό ρόλο στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και στην καλή διάθεση της εγκυμονούσας.

Υπάρχει η ανάγκη της εξασφάλισης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων του εμβρύου μέσω του πλακούντα. Η επαρκής θρέψη συμβάλει στην ομαλή πορεία του τοκετού.

Ακόμα μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στο να αισθάνεται καλύτερα η μέλλουσα μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά, το σωματικό της βάρος αυξάνεται ελεγχόμενα. Επιπρόσθετα, αισθάνεται ασφάλεια γνωρίζοντας ότι καλύπτει τόσο τις δικές της ανάγκες όσο και τις ανάγκες του εμβρύου.

Ακόμα μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στο να αισθάνεται καλύτερα η μέλλουσα μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά, το σωματικό της βάρος αυξάνεται ελεγχόμενα. Επιπρόσθετα, αισθάνεται ασφάλεια γνωρίζοντας ότι καλύπτει τόσο τις δικές της ανάγκες όσο και τις ανάγκες του εμβρύου.

ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ;

Οι τροφές με τις οποίες τρέφεται η θηλάζουσα επηρεάζουν τη γεύση του μητρικού γάλατος. Αυτό φαίνεται πως καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις διατροφικές προτιμήσεις του βρέφους μόλις αναπτυχθεί.

Η μητέρα που θέλει να μειώσει το σωματικό της βάρος, χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Είναι ανάγκη να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή που θα της εξασφαλίσει παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι

Διατροφική εκπαίδευση της μητέρας

Η εγκυμονούσα εκπαιδεύεται πάνω στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του τοκετού. Παράλληλα, προετοιμάζεται για το στάδιο του θηλασμού, αλλά και για τη διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς

Η μέλλουσα μητέρα μαθαίνει να ερμηνεύει τη συμπεριφορά της απέναντι στο φαγητό. Αυτό γίνεται και για τις συνήθειες της μέχρι τώρα ζωής της, αλλά και για τις αλλαγές που συμβαίνουν τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης.  Ετοιμάζεται ώστε να είναι ένα υγιές διατροφικό πρότυπο για το παιδί της.

Παρακολούθηση βάρους

Ανάλογα με το τρίμηνο που βρίσκεται η έγκυος (1ο, 2ο ή 3ο) τίθεται και επιτυγχάνεται και ο ανάλογος στόχος βάρους. Η θηλάζουσα σταδιακά ρυθμίζει το βάρος που πήρε κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής

Ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις της εγκύου σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Η διατροφή της θηλάζουσας χρειάζεται να συνδυάζει την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, την επαρκή παραγωγή γάλακτος και την ασφαλή απώλεια βάρους κατά το θηλασμό.

Follow up

Η επικοινωνία από τη μια συνεδρία στην επόμενη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχει φανεί πως μέσω της επικοινωνίας του διατροφολόγου με την μητέρα ενισχύεται η συμμόρφωση, η θέληση και η συνέπειά της.

info@atwa.gr