Συνεδρία για ζευγάρια

Συνεδρία για ζευγάρια

Η εμπειρία μου στη συνεδρία για ζευγάρια με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο/η σύντροφός μας στις διατροφικές μας επιλογές και τη διατροφική μας συμπεριφορά. Είναι αλήθεια, πως δύσκολα μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα υγιεινή διατροφή, όταν το σπίτι μυρίζει φρεσκοψημένο κέικ ή πίτα και όταν το ψυγείο και τα ντουλάπια είναι γεμάτα από λιχουδιές. Βέβαια, η συνεδρία για ζευγάρια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς μέσα από αυτές το ζευγάρι γίνεται ομάδα και παίρνει ώθηση για να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που θέλει.

«Το μυστικό είναι να ωθεί ο ένας τον άλλο στο καλό!»

Στον αντίποδα, αν ένας από τους δύο δεν είναι έτοιμος για την αλλαγή, τότε είναι καλό οι συνεδρίες να γίνονται ατομικά για τον καθένα. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με το στάδιο αλλαγής στο οποίο βρισκόμαστε.

Τι συμβαίνει στην πρώτη συνεδρία για ζευγάρια;

Αρχικά, στην πρώτη συνεδρία για ζευγάρια γίνεται μια δομημένη συζήτηση με σκοπό να γίνει σαφής ο λόγος της συνεργασίας μας.

Τα βήματα που ακολουθούνται στη συνεδρία για ζευγάρια είναι τα εξής:

Επομένως  πρώτη συνεδρία για ζευγάρια είναι απαραίτητο ο διαιτολόγος να γνωρίσει με ακρίβεια  τις ανάγκες που έχει το ζευγάρι.

Πως «βγαίνει» το πρόγραμμα διατροφής στη συνεδρία για ζευγάρια;

Αρχικά, το πλάνο διατροφής σας σχεδιάζεται με το σύγχρονο πρόγραμμα Nutri, στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δούμε με ακρίβεια την σύστασή του διαιτολογίου. Έτσι βλέπουμε αναλυτικά τη σύστασή του σε θερμίδες, μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος) και μικροθρεπτικά συστατικά (σίδηρος, ασβέστιο, κοκ).

Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα του ζευγαριού είναι απαραίτητο να βασίζεται σε κοινά τρόφιμα (διευκόλυνση στο supermarket) και κοινά γεύματα (διευκόλυνση στο μαγείρεμα). Ταυτόχρονα όμως είναι καλό να γίνεται προσαρμογή στον διατροφικό στόχο και τις προτιμήσεις καθενός ξεχωριστά.

Το πρόγραμμα διατροφής σχεδιάζεται βασισμένο :

Οι αρχές που ακολουθούνται για το πρόγραμμα είναι :

Ποια είναι η πορεία των συνεδριών για ζευγάρια;

Συνεχίζοντας στις επόμενες συνεδρίες δίνεται έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση και στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του ζευγαριού.

Πιο συγκεκριμένα, η διατροφική εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη για το κάθε άτομο, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ποιες είναι οι ανάγκες του και πως να τις καλύπτει. Το ζητούμενο είναι στο τέλος των συνεδριών να γίνει ο διαιτολόγος του εαυτού του.

Επιπρόσθετα, το κομμάτι της διατροφικής συμπεριφοράς αφορά τις συμπεριφορές και τις συνήθειες που έχει το άτομο και τον απομακρύνουν από τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Αρχικά, αυτές τις συμπεριφορές τις εντοπίζουμε. Στη συνέχεια, βλέπουμε ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που συμβαίνουν και τέλος τις τροποποιούμε.

Με αυτόν τον τρόπο το ζευγάρι φεύγει από το κλισέ της «δίαιτας» και υιοθετεί το φυσιολογικό τρόπο διατροφής. Επομένως, αυτό του εξασφαλίζει το ζευγάρι είναι ότι ακόμα και μετά τη διακοπή της συνεργασίας μας, θα έχει όλα τα εφόδια και τα εργαλεία, ώστε να διατηρήσει τις αλλαγές που έκανε.

Μάλιστα, στα ζευγάρια πολλές φορές εντοπίζουμε πως 

  • η συμβίωση του ζεύγους,
  • οι κοινοί έξοδοι με φίλους ή
  • μια συνήθεια ενός από τους δύο

μπορεί να κινητοποιεί κάποιες διατροφικές επιλογές ή συμπεριφορές. 

Έτσι σε όλες αυτές τις δυσκολίες ερχόμαστε να δώσουμε λύσεις και να βρούμε τρόπους, προκειμένου το ζευγάρι να συνεργάζεται για το στόχο αντί να σαμποτάρει ο ένας την προσπάθεια του άλλου.