Διατροφή για Παιδιά και Εφήβους

Διατροφή για παιδιά και εφήβους

Η διατροφή για παιδιά και εφήβους είναι μια υπηρεσία πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση. Σκοπός μας είναι το παιδί/έφηβος να κατανοήσει τον αξία που έχει η υγιεινή διατροφή και η αυτοφροντίδα στην ζωή του. Επίσης έχει σαν στόχο να αρχίσουν να απολαμβάνουν την διαδικασία του φαγητού και να συμμετέχουν ενεργά στην παρασκευή του. Επομένως, το παιδί/έφηβος σταδιακά γίνεται πιο αυτόνομο/ς και μπορεί να ρυθμίζει το βάρος του, να αναπτύσσεται σωστά, να έχει μια καλή φυσική κατάσταση. Μάλιστα, μέσα από αυτή την διαδικασία μαθαίνει να καλλιεργεί δεξιότητες που θα του φανούν χρήσιμες και για την υπόλοιπη ζωή του, όπως και να απολαμβάνει τη ζωή στο σύνολο της. Να τονίσουμε εδώ ότι, δίπλα του σε όλη αυτή την διαδρομή έχει τόσο τον διατροφολόγο, όσο και τον γονέα, ο οποίος εκπαιδεύεται και ο ίδιος να εξασφαλίζει ένα υγιές διατροφικό περιβάλλον για το παιδί του.

Παιδική Ηλικία - Διατροφή για παιδιά και εφήβους

Αρχικά, η παιδική ηλικία είναι η πιο ευαίσθητη ηλικία του ανθρώπου. Είναι γεγονός πως στην παιδική ηλικία θέτονται όλες οι βάσεις για την μετέπειτα ζωή μας.

Τι συμβαίνει στην παιδική ηλικία;

Παρ’ όλη τη σημασία που έχει η υγιεινή διατροφή, τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από το μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Ειδικότερα, δεν έχουν καμία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για θέματα υγείας με αποτέλεσμα να αγνοούν την σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό φαίνεται και από τις επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως η παχυσαρκία και τα χρόνια νοσήματα στα παιδιά στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί.

Για το λόγο αυτό, τα παιδιά χρειάζεται σε αυτή την ηλικία να αγαπήσουν τον υγιεινό τρόπο διατροφής και το σώμα τους. Εξάλλου, η εγκαθίδρυση του υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί ένα απαραίτητο εφόδιο για την ενήλικη ζωή τους.

ομιλία για τη διατροφή για παιδιά και εφήβους

Εφηβική Ηλικία - Διατροφή για παιδιά και εφήβους

Είναι γεγονός πως η εφηβεία είναι η πιο δραστήρια, ανατρεπτική και επαναστατική ηλικία του ανθρώπου, καθώς είναι το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή

Είναι πιθανό οι έφηβοι να:

Είναι φανερό πως η  βιοχημεία του ανθρώπου αλλάζει έντονα στην ήβη, όπως και το σώμα του. Μάλιστα, οι έφηβοι έχουν ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, λόγω του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης.

Καθώς το σώμα τους και οι κοινωνικές απαιτήσεις αλλάζουν, οι έφηβοι βρίσκονται σε μια σύγχυση σε σχέση με το φαγητό. Αυτό συμβαίνει, επειδή ως παιδιά είχαν συνηθίσει να τους παρακινούν να τρώνε περισσότερο, ενώ τώρα έρχονται σε πρώτη φορά αντιμέτωποι με έναν περιορισμό. Οπότε βρίσκονται σε μια εσωτερική σύγκρουση “τελικά πότε είμαι καλό και αποδεκτό παιδί, όταν τρώω περισσότερο ή όταν τρώω λιγότερα;”.

Σκοπός της υπηρεσίας Διατροφή για παιδιά και εφήβους είναι:

Συμβουλευτική Γονέων

Οι γονείς μαθαίνουν πως:

θα γίνουν οι ίδιοι υγιή διατροφικά πρότυπα για τα παιδιά τους.
θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα υγιές διατροφικό περιβάλλον.
να οδηγήσουν τα παιδιά στον φυσιολογικό τρόπο διατροφής.

Διατροφική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων

Η διατροφική εκπαίδευση έχει σκοπό τα παιδιά να αγαπήσουν το σώμα τους και την υγιεινή διατροφή. Οι έφηβοι επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με το φαγητό και με το σώμα τους. Γνωρίζουν τις ανάγκες τους και πως να τις καλύπτουν.

Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς

Τα παιδιά και οι γονείς μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις ιδιαίτερες αντιδράσεις στο θέμα του φαγητού. Οι γονείς εκπαιδεύονται για το πως να συμπεριφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις και τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη διαδικασία του γεύματος και να εκφράζουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού

Μέσα από τις καμπύλες ανάπτυξης μπορούμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την πορεία της ανάπτυξης του παιδιού.

Ανάλυση σύστασης σώματος

Χάρη στη βιοηλεκτρική εμπέδιση υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούμε τις αλλαγές στη σύσταση του σώματος του εφήβου.

Follow up

Η επικοινωνία από τη μια συνεδρία στην επόμενη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχει φανεί πως μέσω της επικοινωνίας του διατροφολόγου με τον έφηβο ή τον γονιό ενισχύεται η συμμόρφωση, η θέληση και η συνέπειά του.