Διατροφή για Παιδιά και Εφήβους

Παιδική Ηλικία

Η παιδική ηλικία είναι η πιο ευαίσθητη ηλικία του ανθρώπου. Στην παιδική ηλικία θέτονται όλες οι βάσεις για την μετέπειτα ζωή μας.

Τι συμβαίνει στην παιδική ηλικία:

Παρ’όλη τη σημασία που έχει η υγιεινή διατροφή, τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από το μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Δεν έχουν καμία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για θέματα υγείας με αποτέλεσμα να αγνοούν την σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό φαίνεται και από τις επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως η παχυσαρκία και τα χρόνια νοσήματα στα παιδιά στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί.

Τα παιδιά χρειάζεται σε αυτή την ηλικία να αγαπήσουν τον υγιεινό τρόπο διατροφής και το σώμα τους. Η εγκαθίδρυση του υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί ένα απαραίτητο εφόδιο για την ενήλικη ζωή τους.

Εφηβική Ηλικία

Η εφηβεία είναι η πιο δραστήρια, ανατρεπτική και επαναστατική ηλικία του ανθρώπου. Η εφηβεία είναι το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή

Είναι πιθανό οι έφηβοι:

Η βιοχημεία του ανθρώπου αλλάζει έντονα στην ήβη, όπως και το σώμα του. Οι έφηβοι έχουν ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, λόγω του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης.

Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια σύγχυση. Το σώμα τους αλλάζει όπως αλλάζουν και οι κοινωνικές απαιτήσεις. Ως παιδιά είχαν συνηθίσει να τους παρακινούν να τρώνε περισσότερο, ενώ τώρα έρχονται σε πρώτη φορά αντιμέτωποι με έναν περιορισμό.

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι

Συμβουλευτική Γονέων

Οι γονείς μαθαίνουν:

Πως θα γίνουν οι ίδιοι υγιή διατροφικά πρότυπα για τα παιδιά τους.
Πως θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα υγιές διατροφικό περιβάλλον.
Πως να οδηγήσουν τα παιδιά στον φυσιολογικό τρόπο διατροφής.

Διατροφική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων

Η διατροφική εκπαίδευση έχει σκοπό τα παιδιά να αγαπήσουν το σώμα τους και την υγιεινή διατροφή. Οι έφηβοι επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με το φαγητό και με το σώμα τους. Γνωρίζουν τις ανάγκες τους και πως να τις καλύπτουν.

Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς

Τα παιδιά και οι γονείς μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις ιδιαίτερες αντιδράσεις στο θέμα του φαγητού. Οι γονείς εκπαιδεύονται για το πως να συμπεριφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις και τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη διαδικασία του γεύματος και να εκφράζουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού

Μέσα από τις καμπύλες ανάπτυξης μπορούμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την πορεία της ανάπτυξης του παιδιού.

Ανάλυση σύστασης σώματος

Μέσω της βιοηλεκτρικής εμπέδισης υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούμε τις αλλαγές στη σύσταση του σώματος του εφήβου.

Follow up

Η επικοινωνία από τη μια συνεδρία στην επόμενη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχει φανεί πως μέσω της επικοινωνίας του διατροφολόγου με τον έφηβο ή τον γονιό ενισχύεται η συμμόρφωση, η θέληση και η συνέπειά του.

info@atwa.gr