Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον μεταβολισμό των πουρινών στο σώμα μας. Οι πουρίνες (γουανίνη, αδενίνη) βρίσκονται στο σώμα μας ως δομικό συστατικό των νουκλεοτιδίων. Ένα μέρος των πουρινών το προσλαμβάνουμε και από την διατροφή μας. Η αποβολή τους γίνεται κυρίως από τα νεφρά.

Το Αυξημένο Ουρικό Οξύ μπορεί να προκαλέσει:

  • Ασυμπτωματική Υπερουριχαιμία
  • Ουρική Αρθρίτιδα
  • Πέτρες στα νεφρά
Βιοχημικός Δείκτης Φυσιολογική Τιμή
Ουρικό Οξύ
Άντρες: 3,5-7,2 mg/dl
Γυναίκες: 2,6-6 mg/dl

Αίτια:

  • Αυξημένη κατανάλωση τροφών με πουρίνες
  • Μειωμένη αποβολή από τα νεφρά
  • Νοσήματα (Σακχαρώδης Διαβήτης, νεφρικά νοσήματα κ.α)

Ουρική Αρθρίτιδα:

Προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα

Συμπτώματα:

• Φλεγμονή
• Πόνος στις αρθρώσεις
• Πρήξιμο
• Ερυθρότητα

Αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση:
• Χαμηλή πρόσληψη τροφών που περιέχουν πουρίνες
• Διατροφή χαμηλή σε λίπη
• Διατροφή χαμηλή σε φρουκτόζη
• Απώλεια κιλών σε υπέρβαρα – παχύσαρκα άτομα
• Αποφύγετε το αλκοόλ
• Επαρκή κατανάλωση υγρών
• Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά, προϊόντα σόγιας και η βιταμίνη C, συνδέονται με μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Τροφές πλούσιες σε πουρίνες (πρέπει να αποφεύγονται) :

Τροφές με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες (επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες):

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι

1

Η διατροφική εκπαίδευση σχετικά με τις τροφές πλούσιες σε πουρίνες, λιπαρά, φρουκτόζη.

2

Σχεδιασμός εξατομικευμένου διαιτολογίου για την ρύθμιση των επιπέδων ουρικού οξέος.

3

Τροποποίηση της συμπεριφοράς, ώστε να μπορεί το άτομο να διατηρήσει τις νέες διατροφικές συνήθειες μακροχρόνια.