Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος.

Χρειάζεται, λοιπόν, να την θεραπεύσουμε, χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποια συνοσυρότητα.

Πιστεύαμε πως η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα του θετικού ισοζυγίου ενέργειας. Mε απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που προσλαμβάνει ο παχύσαρκος από τις τροφές είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που δαπανά. Πράγμα που οδηγεί σε συσσώρευση της περίσσειας ενέργειας με τη μορφή σωματικού λίπους.

Ωστόσο φαίνεται πως αυτή η προσέγγιση είναι μεν αληθής αλλά ανεπαρκής.

Στην παχυσαρκία υπάρχει ένα σημαντικό γενετικό υπόβαθρο το οποίο κατά 30-70% καθορίζει το βάρος του σώματός μας από την μέρα της γέννησής μας. Άρα όντως κάποια άτομα έχουν μια προδιάθεση για να εμφανίσουν τη νόσο της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, η προδιάθεση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Το γενετικό υπόβαθρο πυροδοτείτε από τη διατροφική συμπεριφορά του παχύσαρκου ατόμου. Σε αυτή τη συμπεριφορά παίζει ρόλο:

Έτσι χρειάζεται ο διαιτολόγος να οδηγήσει το παχύσαρκο άτομο βήμα βήμα να αναγνωρίσει ποιες διατροφικές του συμπεριφορές και συνήθειες οφείλονται για την αύξηση του σωματικού λίπους. Μόνο όταν ο παχύσαρκος συνειδητοποιήσει και αφήσει αυτές τις συμπεριφορές θα μπορέσει να ρυθμίσει το σωματικό του βάρος.

Δεν έχει κανένα νόημα ο παχύσαρκος να μπει σε ένα αγώνα δρόμου για να «χάσει» αυτά τα κιλά. Καθώς μόλις αυτό ολοκληρωθεί, τότε θα επιστρέψει στις παλιές αγαπημένες του συνήθειες και θα ξαναβάλει βάρος. Αυτό που έχει νόημα είναι ο παχύσαρκος να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το φαγητό και να μπει σε ένα φυσιολογικό τρόπο διατροφής.

«Να θυμάστε μια μείωση βάρους της τάξης του 5-10% βελτιώνει σημαντικά τους δείκτες υγείας.»

Ο παχύσαρκος χρειάζεται, λοιπόν, να ξεφύγει από την αναζήτηση της τέλειας δίαιτας και των θαυματουργών μεθόδων και να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι η αλλαγή χρειάζεται να γίνει εκ των έσω!

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι

Η διατροφική εκπαίδευση για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής

Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του ατόμου

Η διαρκής ενίσχυση των κινήτρων του ατόμου

Η μείωση του σωματικού λίπους είτε μέσω ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής, είτε μέσω του προγράμματος «Πέρα από τα όρια της δίαιτας»

Η μακροπρόθεσμη διατήρηση του αποτελέσματος

info@atwa.gr