Εξατομικευμένη Διατροφή

«Το γεγονός ότι ακολουθείς μια αποτελεσματική δίαιτα, δεν σημαίνει ότι προάγεις την συνολική σου υγεία και το γεγονός ότι έχεις καλές αιματολογικές δεν σημαίνει ότι είσαι απόλυτα υγιής.»

Αυτό που έκαναν τόσα χρόνια οι επιστήμονες υγείας ήταν

  1. να μελετούν τα τρόφιμα και τις ιδιότητες τους
  2. να μελετούν το ανθρώπινο σώμα (φυσιολογία, βιοχημεία)

και τελικά να καταλήγουν σε κάποια γενικά συμπεράσματα για το τι είναι καλό να τρώμε και σε ποια συχνότητα. Αυτό που άφηναν εκτός δηλαδή ήταν η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και η κατάσταση του στο σήμερα.

Μάλιστα, όσα γνωρίζουμε κατά βάση για την διατροφή μας βασίζονται σε λαούς που έζησαν σε συγκεκριμές περιοχές μια συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, στην μελέτη των 7 χωρών που ξεκίνησε κοντά στο 1960 βρέθηκε ότι οι Κρητικοί είχαν την καλύτερη πρόγνωση στα καρδιαγγειακά και έτσι αναδείχθηκε η αξία της διατροφής και του τρόπου ζωής τους, όπου μέχρι και σήμερα με μικρές παραλλαγές η μεσογειακή διατροφή θεωρείται το no.1 μοντέλο υγιεινής διατροφής παγκοσμίως.

Αυτή είναι η πιο ουσιαστική ερώτηση και για να απαντηθεί χρειάζεται να δώσουμε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που έχουμε διδαχθεί τόσα χρόνια. Η προσωποποιημένη διατροφή ξεκινάει με τον άνθρωπο ως μοναδικότητα και εξετάζει την κατάσταση του στο σήμερα. Απαντάει στα ερωτήματα

  • πως είναι γεννημένος αυτός ο άνθρωπος να ζει και να τρέφεται; Τι προδιαθέσεις έχει γονιδιακά;
  • Ποιες είναι σήμερα οι ελλείψεις του οργανισμού του (μέταλλα, ιχνοστοιχεία, συστατικά);
  • Ποιες τροφές ευεργετούν το σώμα του και την χλωρίδα του εντέρου του και ποιες το επιβαρύνουν;
  • Σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα όργανα του και με ποιον τρόπο μπορεί να ρυθμιστεί η λειτουργία τους; (Αυτό μπορεί να γίνει είτε για προληπτικούς λόγους είτε σε περιπτώσεις παθήσεων).

Ο τρόπος να δούμε όλα τα παραπάνω είναι να κάνουμε κάποιες από τις παρακάτω ειδικές εξετάσεις και στην συνέχεια να σχεδιάσουμε την κατάλληλη διατροφή σε συνεργασία με τον διαιτώμενο:

«Το ερώτημα είναι όμως ποια διατροφή είναι κατάλληλη για εμένα σήμερα;»